Deel 1

Maandag 28 juli 2014… om 4.30u gaat de wekker.

Mijn vriend Willem en ik zijn op vakantie in Frankrijk en slapen in een B&B vlakbij de legendarische berg de Mont Ventoux. De wielrenfietsen zijn natuurlijk mee en aangezien we beide wel van een uitdaging houden was er dit wel eentje die we graag van ons lijstje willen afvinken! Als je de Mont Ventoux van de drie zijdes beklimt op één dag behoor je officieel tot de ‘Cingles de Mont Ventoux’ (www.clubcinglesventoux.org), ofwel in het Nederlands: de mallotenclub van de Mont Ventoux. Wie wil daar nou niet bij horen ;-)?

 

Michelle Vrouwsportief Mount ventoux 1Michelle Vrouwsportief Mont Ventoux 2

 

 

Deze uitdaging ga je niet zomaar aan, je moet wel aardig wat kilometers in de benen hebben om dit te volbrengen. Drie weken ervoor deden we nog mee aan de cyclo de Dolomietenmarathon (ook een van mijn lijstje!), in Alta Badia in Italië. Daar moest ook al flink voor getraind worden, dus toen we besloten om naar Frankrijk op vakantie te gaan, durven we deze uitdaging ook wel aan. Helaas was de Dolomietenmarathon een kwelling vanwege een knieblessure, dus met veel afzien heb ik deze kunnen uitrijden. Het was maar de vraag of ik daar nu niet weer tegenaan zou gaan lopen. Maar ach, de meeste die mij kennen weten dat wanneer ik iets in mijn hoofd heb…

Uiteraard is een goede voorbereiding het halve werk. Vanuit Nederland zijn de nodige sportdrank en meegenomen voor deze (fiets)vakantie. Bij de plaatselijke supermarkt zijn we de dag van te voren fruit, flessen water, brood, yoghurt e.d. gaan halen en hebben we met de auto de berg van twee zijdes verkent en bepaald waar we de auto gaan neerzetten. Stiekem zijn wel een beetje geschrokken al van de lengte van de beklimmingen, slik!

Een klein uurtje later zitten we in de auto. Nog geen malloot te bekennen (zijn we echt de enige?). En wat geweldig om hier de zon op te zien komen! Op de top aangekomen blijken hier een handjevol mensen dit unieke moment te willen vastleggen op camera.

We stoppen onze zakken vol met eten, checken de fietsen nog een keertje en maken zo de eerste afdaling naar Malaucene. Voor de start van iedere beklimming heb je een stempel nodig. Maar omdat we zo vroeg zijn (het is inmiddels 7.00u), maken we een foto met de tijd als bewijsmateriaal.

 

We gaan van start!

 

Michelle Vrouwsportief Mont Ventoux 5Michelle vrouwsportief Mont Ventoux 6

De eerste beklimming is 21 kilometer lang en moet een hoogteverschil van bijna 1600m overbrugt worden.

Bij iedere kilometer staat een paaltje met de resterende afstand en het gemiddelde stijgingspercentage voor de komende kilometer. De eerste paar kilometer zijn dan ook goed te doen en relatief gezien niet zo steil. We klimmen door veel groen en bebost gebied. Geen fietser en heel soms een enkele auto te bekennen…

Zo rond 10 kilometer lijkt het echt de beginnen: het wordt ontzettend steil, kilometers aan een stuk en ben dan ook blij als we weer naar ‘normale’ percentages gaan van rond de 6%. Als we boven de boomgrens zijn en alleen nog uit de bekende witte stenen bestaat, ben ik inmiddels de paaltjes aan het aftellen. Mijn iPod staat aan om het ritme vast te kunnen houden. Het uitzicht is adembenemend. Dit is toch een van de grootste redenen dat ik zo van fietsen houd: het machtige gevoel dat je op eigen kracht zo’n hoogte kunt overwinnen!

Twee uur en 10 minuten later staan we op het hoogste punt en kunnen we ons stempeltje boven gaan halen. Even een fotomomentje bij dit punt natuurlijk!

Michelle Vrouwsportief_crop2

De Belg die hem maakt had dezelfde plannen als wij, maar ziet het nu al niet meer zitten en haakt af. Hij waarschuwt ons voor de zwaarte van de volgende klim die hij al een aantal dagen eerder heeft beklommen…
Boven is het in ieder geval een stuk koeler. Dus snel een jasje aan, wat eten en de voorraden bijvullen, nog een pijnstiller en in de achterzakken van onze shirts en de bidons.

We dalen nu af naar Bedoin. Het dalen gaat hier vrij snel: doordat er geen echte haarspeldbochten zijn, hoef je een stuk minder af te remmen dan bij eerder bergen die ik in het verleden heb beklommen. Hier valt meteen op hoe druk het is. De tijd is natuurlijk al een stuk christelijker inmiddels en blijkbaar is de klim vanuit Bedoin ook dé beklimming die je gedaan moet hebben als je het in ieder geval één keer wil proberen.

 

Leuke blog? Like het of like vrouwsportief op facebook! Zodat we nog meer dames kunnen inspireren.

Delen mag ook. Heren jullie ook om de dames enthousiast voor het wielrennen te maken.

 

Hoppa, weer een stempeltje erbij en gaan! Michelle Vrouwsportief Mont Ventoux 12

1 Comment
  1. Jolanda 3 jaar ago

    Gefeliciteerd Michelle en Willem! Wat een prestatie. Super dat we zo met de blog mee mogen genieten.

Leave a reply

CONTACT

Je kan ons mailen .

Sending

Copyright © Vrouwsportief. All rights reserved.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account