“Stack en reach”, nooit van gehoord?

Wat is “Stack and reach”? Kun je dat eten? Is dat het nieuwe Superfood? Nee…. Maar het is wel belangrijk voor de keuze van de juiste sportfiets zowel voor eenwielrenfiets als een mtb-fiets.

Afgelopen donderdag was het weer zover. Een vrouw van 32 kwam bij mij in de praktijk binnen met een wielrenfiets. Tijd voor een nieuwe, zo vond ze. En met de ambitie om van het wielrennen serieus werk te maken. Niet meer af en toe, maar ten minste wekelijks. En daar hoort ook een goede sportfiets bij.

Van tevoren had ze al aangegeven dat haar fiets wel iets te groot was. Ze had hem mee. Een Gazelle, ten minste 10 jaar oud en gekocht voor 50 euro. Maar…. Framemaat 56, terwijl haar eigen lengte 1.56m is. Een framemaat 56 is passend voor mensen met een lengte boven de 1.80m. Ze gaf aan dat ze het idee had dat ze niet helemaal goed controle had over de fiets. Een terechte constatering!

Na de fietshouding en bewegingsanalyse, het bepalen van de “stack and reach” bleek dat zelfs de kleinste framemaat van de meeste merken te groot was.

Daarbij zat het probleem in de zgn. “Stack and Reach”. In goed Nederlands: de hoogte en afstand van het balhoofd van de fiets, (X en Y-as) gerekend vanuit de trapas (zie afbeelding). De reach, de afstand naar voren toe, is mede bepalend voor het “passen” van de fiets. Deze vrouw had vanwege de combinatie van lichaamslengte, romplengte en flexibiliteit dus een zo kort mogelijke reach nodig.

Meestal wordt de framemaat bepaald door de zitbuislengte. Deze is echter niet belangrijk. Bij de fiets die nu gevonden is, is de framemaat 44. Dit is uitzonderlijk klein, maar gelukkig voor haar zijn er merken die rekening houden met mensen die kleiner zijn dan 1.65m. Veel belangrijker echter, is dat de reach ongeveer 2 cm korter is dan bij andere merken.

Daardoor zal ze veel comfortabeler fietsen en beter presteren!

Binnenkort een lezing van Jan Glorie over starten met wielerennen.

 

 

Wil je meer weten over bike-fitting? Starten met wielrennen?

Stel je vraag direct aan Jan Glorie of geef je op voor een van zijn presentaties binnenkort over hoe je kunt beginnen met fietsen. Mail je opgave of vraag naar info@vrouwsportief.nl

 

0 Comments

Leave a reply

CONTACT

Je kan ons mailen .

Sending

Copyright © Vrouwsportief. All rights reserved.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account